Încet, dar sigur şi solemn…

Blogul unui îndrăgostit de Basarabia

Originea Mărturisitorului Mucenic Corneliu (Corneliu Zelea-Codreanu)

leave a comment »

Deoarece am auzit nişte voci care declară sus şi tare că sunt pentru pastrarea purităţii de sânge a naţiunii, trebuie să remarc că practic nici o naţiune de pe glob nu poate fi calificată ca fiind „pură”. Intr-o anumită perioadă de timp, mai apropiată sau mai îndepărtată, amestecului etnic au fost supuse toate comunităţile lumii. Este ceva firesc, normai şi de neevitat.
Atrag atenţia acelor conaţionali care susţin ideea purităţii de sânge a naţiunilor că, însuşi Corneliu Zelea-Codreanu are şi strămoşi de altă etnie decât cea română.

ggfhgh

Ascendenţa lui Corneliu Zelea-Codreanu

Străbunicul pe linie maternă, Adolf Brauner, era german bavarez. Pe linie paternă, conform unor presupuneri, Corneliu Zelea-Codreanu, ar fi avut strămoşi polonezi sau ucraineni, având în vedere forma primară a numelui de familie, cu rezonanţă slavă – Zelinschi. Cu toate acestea, viabilă este şi ipoteza referitoare la slavizarea numelui. În condiţiile când în Bucovina austriacă se practica slavizarea numelor româneşti, ţinând cont şi de faptul că satul Igeşti, judeţul Storojineţ (acum Ijivţi, regiunea Cernăuţi, Ucraina), unde au locuit strămoşii lui Corneliu Zelea-Codreanu, a fost şi este populat în majoritate de români. Astfel, forma iniţială a numelui de familie pare să fi fost Zelea, transformată la un anumit moment în Zelinschi. Dar nu trebuie să uităm că etnicii polonezi erau destul de numeroşi în Bucovina, iar înrudirile româno-poloneze au fost mai degrabă o regulă decât o excepţie.

Sergiu Antonescu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: